Diskusní fórum

Diskusní fórum je uzavřeno a slouží už jen jako archiv starších příspěvků. Máte-li dotaz nebo připomínku, napište nám na info@fyzikalniolympiada.cz.

« Zpět na seznam vláken

• Nejasnost v 3. příkladu 48.ročníku krajského kola v kategori
    Dobrý večer. Mám dotaz ohledně zadání 3. příkladu ve 48. ročníku krajského kola v kategorii B. Mají se počítat jednotlivé úkoly pouze v rámci tlakové nádoby? Děkuji

• Re: Nejasnost v 3. příkladu 48.ročníku krajského kola v kate
      Dobrý večer, nerozumím přesně tvojí otázce. Jak plyne ze zadání, ve všech úkolech se má počítat se stavovými veličinami plynu v nádobě.

• Re: Nejasnost v 3. příkladu 48.ročníku krajského kola v kate
        Ptal jsem se na tento příklad schválně,jestli vás taky zarazí jako mě to, že děj nazýváte adiabatický a přitom v úkolu c) máme vypočítat rozdíl hmotnost před a po vypuštění plynu. V oficiálním řešení tento příklad řešíte kombinací stavové rovnice ideálního plynu a Poissonova zákona, ovšem oba zákony resp. rovnice platí jen v případě,že se hmotnost plynu nemění. Mohl byste mi to objasnit? Děkuji

• Re: Nejasnost v 3. příkladu 48.ročníku krajského kola
          Dobrá otázka, protože v řešení úlohy toto není podle mě dostatečně zdůvodněno. Klíč je v tom, že stav 1 není počáteční stav veškerého plynu v nádobě, ale pouze té části plynu, která po uzavření nádoby v nádobě zůstane. Hmotnost se tedy skutečně nemění, například snadno můžeš dopočítat, že v části a) V1 není rovno V2, zatímco v čísti c) se v obou stavech počítá se stejným objemem – objemem nádoby V. Tak doufám, že jsem ti to trochu objasnil.

• Re: Nejasnost v 3. příkladu 48.ročníku krajského kola
            Děkuji, teď už jsem to pochopil.