Diskusní fórum
Diskusní fórum je uzavřeno a slouží už jen jako archiv starších příspěvků. Máte-li dotaz nebo připomínku, napište nám na info@fyzikalniolympiada.cz.
Diskusní fórum je uzavřeno a slouží už jen jako archiv starších příspěvků. Máte-li dotaz nebo připomínku, napište nám na info@fyzikalniolympiada.cz.
RSS |
Co je FO? |
Organizační řád FO (pdf) |
Pravidla pro určování pořadí (pdf) |
Další předmětové olympiády |
Praemium Bohemiae
© 2002–2026 Fyzikální olympiáda. All rights Reserved.
Pokud není uvedeno jinak, podléhá text na těchto stránkách licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česká republika
webmaster@fyzikalniolympiada.cz – Jan Prachař
Chyba ve vzorovém řešení příkladu 1b) krajského kola kategor
Dobrý den,
byl jsem řešitelem krajského kola fyzikální olympiády kategorie B, a mám dojem, že vzorové řešení příkladu 1b), které jsem po skončení krajského kola obdržel je špatně.
rychlost v5 je uvedena správně, je rovna v5=sqrt(2Hg)/k
rychlost v4 je rychlost míčku po odrazu od stropu ve výšce H a musí být o sqrt(2Hg) menší než rychlost těsně před odrazem na zem (míček získá během letu rychlost v4+sqrt(2Hg))
můžeme psát:
v4+sqrt(2Hg)=v5
v4=v5-sqrt(2Hg) // vztah pro v4
v4^2=(v5^2)-(2*sqrt(2Hg))+2Hg // vztah pro v4 na druhou
a rozhodně to není v4^2=v5^2-2Hg
možná někdo z tvůrců řešení zapomněl vzorec pro mocnění součinu a umocnil každý člen zvlášť: (a+b)^2 není a^2+b^2
Děkuji, pokud se někdo bude tímto problémem zabývat a hluboce se omlouvám, pokud se mýlím já.
Re: Chyba ve vzorovém řešení příkladu 1b) krajského kola kat
Dobrý den, rychlost sqrt(2Hg) by získal míček, pokud by svůj pohyb začínal z klidu. Jelikož však velikost jeho počáteční rychlosti je nenulová – v4, získá se velikost jeho výsledné rychlosti těsně před dopadem odmocněním součtu kvadrátů, přesně tak, jak je to ve vzorovém řešení a jak plyne ze zákona zachování energie:
1/2*v4^2 = gH + 1/2*v5^2
Re: Chyba ve vzorovém řešení příkladu 1b) krajského kola kat
Aha, tak to mě opravdu nenapadlo, že to je řešené přes zákon zachování energie, omluvám se tedy ještě jednou z nařčení, že by se někdo z tvůrců řešení zmýlil.