Diskusní fórum
Diskusní fórum je uzavřeno a slouží už jen jako archiv starších příspěvků. Máte-li dotaz nebo připomínku, napište nám na info@fyzikalniolympiada.cz.
Diskusní fórum je uzavřeno a slouží už jen jako archiv starších příspěvků. Máte-li dotaz nebo připomínku, napište nám na info@fyzikalniolympiada.cz.
RSS |
Co je FO? |
Organizační řád FO (pdf) |
Pravidla pro určování pořadí (pdf) |
Další předmětové olympiády |
Praemium Bohemiae
© 2002–2026 Fyzikální olympiáda. All rights Reserved.
Pokud není uvedeno jinak, podléhá text na těchto stránkách licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česká republika
webmaster@fyzikalniolympiada.cz – Jan Prachař
Pohyb soustavy těles spojených vláknem
Nejprve se omlouvám za spam, ale na foru se zobrazil pouze nadpis a ne text příspěvku. Snad už je tedy vše ok. . .
Mám dotaz k příkladu 4 v nadpisu zmiňovaném studijním textu.
1. Nerozumím rovnici (10), konkrétně členům u T na pravé straně. Rovnice nesedí jednotkově a nevidím žádný fyzikální důvod přítomnosti těch členů.
2. Tvrzení po rovnicí (10) mi přijde při nejmenším odvážné.
Cituji: Zrychlení a_1 hmotného středu válce je poloviční vzhledem ke zrychlení a_2 bodu na obvodu válce.
Přijde mi logické, že body na obvodu válce mají stejné zrychlení jako jeho těžiště (pokud se automobil pohybuje rovnoměrně tak obvodová rychlost bodů na pneumatikách je rovna rychlosti vozu. Nevidím důvod proč by to se zrychlením mělo být jinak – a pokud ano, proč zrovna 1/2?
Předem děkuji moc za odpověď
Re: Pohyb soustavy těles spojených vláknem
Re: Pohyb soustavy těles spojených vláknem
Děkuji moc – konečne je mi to jasne . . .