Diskusní fórum
Diskusní fórum je uzavřeno a slouží už jen jako archiv starších příspěvků. Máte-li dotaz nebo připomínku, napište nám na info@fyzikalniolympiada.cz.
Diskusní fórum je uzavřeno a slouží už jen jako archiv starších příspěvků. Máte-li dotaz nebo připomínku, napište nám na info@fyzikalniolympiada.cz.
RSS |
Co je FO? |
Organizační řád FO (pdf) |
Pravidla pro určování pořadí (pdf) |
Další předmětové olympiády |
Praemium Bohemiae
© 2002–2026 Fyzikální olympiáda. All rights Reserved.
Pokud není uvedeno jinak, podléhá text na těchto stránkách licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Česká republika
webmaster@fyzikalniolympiada.cz – Jan Prachař
Paprsek světla
Ahoj, myslíte, že kdyby byl hoooooodně úzký paprsek světla, že bychom světlo viděli, i kdyby nemířil do našeho oka? Jako že ty fotony by letěly k pozorovateli ze stejnýho důvodu, proč letí k detektoru za úzkou štěrbinou, který není v přímce paprksku...
Re: Paprsek světla
Abys mohl vidět paprsek světla, musí procházet nějakým prostředím (ne vakuem). Potom se záření bude rozptylovat na atomech toho prostředí a do oka se ti tak dostane "část paprsku".
Re: Re: Paprsek světla
Nojo, já vim. Mně šlo o tenhle pokus. Úzká štěrbina, skrz kterou se šíří světlo. Detektor fotonů posuneme o kus pod štěrbinu, takže paprsek ze štěrbiny nejde přímo k detektoru. Když se štěrbina ještě zúží, počet fotonů, které dopadají na detektor se zvětší, protože si nemohou moc vybírat mezi časy, kterými by mohli letět k detektoru. No a jestli by tenhle princip fungoval i u tenkého paprsku.
Re: Re: Paprsek světla
Jasně, jako když Bond foukne kouř do dveří, aby viděl ty paprsky. Mně jde ale fakt (aspoň myslim) o něco jiného. www.knih-st.cz/hcstrakonice/feynman.jpg Podobný princip, jenom místo štěrbiny by byl úzký paprsek.
Re: Re: Re: Paprsek světla
K difrakci dochází, když paprsek prostorově omezíš. Fotony libovolně úzkého paprsku, které nikterak nepodrubujeme měření, mají na čase nezávislou konstantní hybnost.