Diskusní fórum

Diskusní fórum je uzavřeno a slouží už jen jako archiv starších příspěvků. Máte-li dotaz nebo připomínku, napište nám na info@fyzikalniolympiada.cz.

« Zpět na seznam vláken

• Obrázky v zadání kategorie B
    Dobrý den všem. Řeším kategorii B. U několika úloh mám problém se zadáním. Zadání je jasné do té doby, než se kouknu na obrázek. Tak např. v úloze č.4 o kmitech tělesa zavěšeného na ocelovém laně. Nejprve je napsáno, že drát má délku l_0, potom je na něj zavěšeno závaží, což je ilustrováno obrázkem. Na obrázku je ovšem opět délka lana rovna l_0. K jiné úloze – 7. Je psáno, že oba válce leží na drsné podložce, což podle mě značí, že na styku každého válce s podložkou bude koeficient tření větší než jedna. Ale v obrázku je koeficient na styku většího válce s podložkou napsán jako f, které máme spočítat. Rozhodl jsem se řídit se čistě zadáním v textu, protože např. v úloze s kmitáním by bez prodloužení nemohly kmity vzniknout.

• Re: Obrázky v zadání kategorie B
      K úloze 4 – máš pravdu, na obrázku by měla být délka drátu těsně před přestřižením vlákna větší než l_0.

K úloze 7 – To, že je podložka drsná, značí pouze to, že f>0. A hodnotu f máš vypočítat. Obrázek je správně. Mezi všemi styčnými plochami je součinitel tření f.

• Re: Re: Obrázky v zadání kategorie B
        Mockrát děkuji za odpověď.